Tuesday, 26 April 2016

Πετιμέζι

Kείμενο: Clairy EClairaki
 
 
Το πετιμέζι είναι παραδοσιακό πυκνό συμπύκνωμα από φρέσκο σταφύλι και η υφή του θυμίζει εκείνη του μελιού, και εμφανίζει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Είναι πλούσιο σε ενέργεια, σίδηρο και ασβέστιο. Συγκεντρώνει τα περισσότερα θεραπευτικά συστατικά του σταφυλιού και συνήθως χρησιμοποιείται: αυτούσιο όπως είναι σε μικρά "πρωινά σφηνάκια" για άμεση ενεργειακή ενδυνάμωση, άριστη πηγή σιδήρου (αναιμίες) καταπραϋντικές ιδιότητες λαιμού, αντικαταθλιπτικό. Συνίσταται για τον εμετό (τρώμε μια κουταλιά της σούπας πετιμέζι, φτιαγμένο από σταφύλια). Δεν περιέχει καμμία (συντηρητικά, χρωστικές, ζάχαρη). Διατηρείται για πολύ καιρό εκτός ψυγείου.
Το προϊόν αυτό χρησιμοποιήθηκε από τους προγόνους μας ως θερμαντικό μέσο την περίοδο του πολέμου, αλλά και ως γλυκαντική ουσία στη ζαχαροπλαστική, την περίοδο που η ζάχαρη - λόγω της υψηλής της τιμής - ήταν ένα είδος πολυτελείας.
 
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη σύγχρονη νοικοκυρά σε αναλογία 1:1 αντί της ζάχαρης σε όλα τα γλυκά, ακόμη και στο ψωμί με βούτυρο, ενώ είναι και το βασικό συστατικό για τα γλυκά κουταλιού που ονομάζονται ρετσέλια. Εκτός από την θεσπέσια και λησμονημένη γεύση του, προσδίδει άρωμα, χρώμα και πολλά θρεπτικά συστατικά όπου κι αν χρησιμοποιηθεί. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί αντί του μούστου στην παρασκευή μουσταλευριάς, , για μαριναρίσματα στην μαγειρική, ιδιαίτερα με ξύδι σε γλυκόξυνες σάλτσες και γιά βαλσάμικες σαλάτες, στην ζαχαροπλαστική ως γλυκαντική ουσία σε ροφήματα, μουστοκούλουρα και ιδιαίτερα σιρόπι σε σπιτικές τηγανίτες, pancake ή με λουκουμάδες.
 
Το πετιμέζι είναι κατάλληλο:
Για μουσταλευριά, μουστοκούλουρα και μουστοκαλάμαραο μούστος που απαιτείται φτιάχνεται με 2-3 μέρη νερό - ανάλογα με τη γλυκύτητα που επιδιώκουμε - και 1 μέρος πετιμέζι
 
Για πετιμέζι λικέρ 3 μέρη πετιμέζι και 1 μέρος τσικουδιά
Για σφηνάκι πετιμέζι 3 μέρη τσικουδιά και 1 μέρος πετιμέζι
Ως σιρόπι στο παγωτό 1 κουταλιά της σούπας στο μπολ
Ως γλυκαντικό στο γιαούρτι 2 κουταλιές της σούπας στο μπολ
Ως δροσιστικό 1 μέρος πετιμεζιού 4 μέρη παγωμένου νερού
Ως γρανίτα 1 μέρος πετιμεζιού 4 μέρη τριμμένου πάγου
 
 
Παραγωγή
Η παραγωγή του Παραδοσιακού Σιροπιού Σταφυλιού ξεκινάει από τη συλλογή των σταφυλιών από τους αμπελώνες. Αυτά μεταφέρονται στο συσκευαστήριο, όπου πολτοποιούνται και στραγγίζονται με παραδοσιακό τρόπο. Ο μπούστος των σταφυλιών, απαλλαγμένος από κουκούτσια και στέμφυλα τοποθετείται σε ανοξείδωτες δεξαμενές και το επόμενο πρωί μεταγγίζεται σε ανοξείδωτα καζάνια όπου βράζει έως ότου πάρει την επιθυμητή πυκνότητα και χρώμα. Στη συνέχεια τοποθετείται σε γυάλινα βάζα και παστεριώνεται.
 
Θρεπτική αξία (% ανά 100 γρ.) Υδατάνθρακες: 80.9, Λιπαρά: 0.4, Πρωτεΐνες: 0,9, Θερμίδες: 33, Ασβέστιο: 74mg, Φωσφόρος: 40 mg, Σίδηρος: 1,2mg.
 
 
http://www.geowines.gr/gr/petimezi.htm

No comments:

Post a Comment