Ας αλλάξουμε αρχικά τη γεύση σε ένα μωρό που έως τώρα μόνο ΕΠΙΝΕ κ δεν είχε καμία άλλη επαφή με πιο πηχτά πράγματα:
ΜΗΝΑΣ 1.
Πρώτη φάση (εβδομάδα):
Τις πρώτες 3 μέρες της εβδομάδας: φρεσκοστημένο χυμό καρότου αραιωμένο μισό μισό με νερό (εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό και όχι επιτραπέζιο - καλύτερα απο γυάλινο μπουκάλι).
Τις δεύτερες 3 μέρες της εβδομάδας: ζωμό από κοτόπουλο (μισό κοτόπουλο, ή φτερά κ μπούτια μόνο, το βράζουμε για 3-4 ώρες χωρίς να προσθέσουμε αλάτι ή άλλο μπαχαρικό/λαχανικό. Σουρώνουμε το μίγμα κ σερβίρουμε μόνο το ζωμό. Αν όλα πάνε καλά, τις επόμενες μέρες προσθέτουμε κ κρέας αρχικά από το κοτόπουλο και μετά από 4-5 ημέρες δοκιμάζουμε και τα υπόλοιπα κρεατικά ελευθέρας βοσκής. Το ψάρι το προσθέτουμε τελευταίο και αφού βεβαιωθούμε ότι το παιδί ανέχεται όλα τα υπόλοιπα (άρα ένα μήνα μετά από την έναρξη των στερεών).
Μπορούμε να πάρουμε άλλες 2-3 μέρες κ να προσθέσουμε στο χυμό καρότου κ λίγο λάχανο (χυμό).
Συμπληρώνουμε χωρίς ωράρια κ ποσότητα με θηλασμό.
Δεύτερη φάση:
Προσθέτουμε στο ζωμό από κοτόπουλο ένα ένα λαχανικά (μη αμυλούχα άρα ότι θέλουμε κ είναι της εποχής εκτός από πατάτα, γλυκοπατάτα). Πριν σερβίρουμε κ εφόσον το φαγητό είναι χλιαρό προσθέτουμε κ ελαιόλαδο (όχι σε καυτό φαγητό το λάδι και τα προβιοτικά φαγητά). Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει κ 3 βδομάδα. ΠΧ δοκιμάζουμε με σειρά καρότο, κολοκύθα, πράσσο, κρεμμύδι, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, ρέβα, σελινόριζα, κολοκυθάκια - το φαγητό νοστιμίζει (κ όχι μόνο) με σκόρδο, μαϊντανό, άνιθο κ ότι μυρωδικά θέλετε. Επίσης στη 2η αυτή φάση μπορείτε να δοκιμάζετε κ ζωμό από άλλα ζώα. Καλό είναι να προτιμηθούν οικόσιτα ζώα ελεύθερης εκτροφής ή κυνηγιού (Δείτε το έγγραφο 'Τι να φάω...'). Αντί για ελαιόλαδο μπορείτε να βάλετε κ βούτυρο καρύδας ή εναλλάξ.
Συμπληρώνουμε χωρίς ωράρια κ ποσότητα με θηλασμό.
Τρίτη φάση:
Μπορούμε να προσθέσουμε ώριμο αβοκάντο. Η γεύση του είναι ουδέτερη κ τρώγεται άνετα κ σαν φρούτο κ σαν λαχανικό. Νοστιμίζει ωραιότατα με λίγο ελαιόλαδο κ λεμόνι. Δεν μαγειρεύεται αλλά αφού έχει μαγιερευτεί το υπόλοιπο φαγητό (σούπα/πουρές) προστίθεται μέσα.
Σημειώσεις:
α. Σε αυτή την αρχική φάση εισαγωγής στερεών η gaps κανονικά βάζει και το σπιτικό γιαούρτι στη διατροφή ενός παιδιού. Μιας και μιλάμε για παιδιά με ευαισθησία σε γαλακτοκομικά, το γιαούρτι παραλείπεται στη παραπάνω περιγραφή. Αν το παιδί δεν έχει πρόβλημα τότε το γιαούρτι προστείθεται στο ζωμό (αρχικά) ή στη σούπα μετά, σταδιακά σε ποσότητες που ξεκινούν από μισό κουταλάκι του γλυκού κ αυξανόμενες έως 1-2 κουταλάκια ανά γεύμα.
β. Ο φρεσκοστημένος χυμός να δίνεται πρωϊ - να καταναλώνεται όσο πιο νωρίς γίνεται (μέσα στο μισάωρο) και να είναι αναμειγμένος με χλιαρό νερό (ή σε θερμοκρασία δωματίου) - γίνεται καλύτερα ανεκτός όταν είναι χλιαρός επειδή η θερμοκρασία δεν διαφέρει πολύ από τη θερμοκρασία γάλακτος που έχει συνηθίσει το μωρό.
γ. Σε κάθε φάση περιγράφεται μόνο τι θα προσθέσουμε. Δηλαδή συνεχίζουμε τις τροφές της προηγούμενης φάσης συν ότι καινούργιο μπαίνει στο πρόγραμμα.
δ. Προχωράμε στην επόμενη φάση όταν οι τροφές είναι καλά ανεκτές από το μωρό και δεν υπάρχουν γαστρεντερικά προβήματα ή συμπτώματα αλλεργίας.
ΜΗΝΑΣ 2.
Πρώτη φάση:
Προσθέτουμε μήλο μαγιερεμένο είτε βραστό είτε στον ατμό σε πουρέ. Προσθέτουμε λίγο βούτυρο καρύδας πριν το σερβίρουμε. Είναι από τις τροφές που μπορούν να κρατηθούν άνετα στη κατάψυξη. Ξεκινάμε με λίγα κουταλάκια την ημέρα. Προσέχουμε συμπτώματα υδαρών κενώσεων πριν αυξήσουμε τη ποσότητα.
Προσθέτουμε κρόκο αυγού στη σούπα (σαν αυγολέμονο). Ξεκινάμε με ένα τέταρτο ωμού κρόκου και προσέχουμε για αντιδράσεις. Αν δεν υπάρχουν αυξάνουμε τη ποσότητα σταδιακά.
Δεύτερη φάση
Και εδώ ξαναπροτίνεται η εισαγωγή γιαουρτιού ή η αύξηση της ποσότητας του αν έχει ήδη εισαχθεί. Αν υπάρχει υποψία αλλεργικής αντίδρασης μπορείτε να κάνετε το τεστ ευαισθησίας. Αν δεν υπάρχει αντίδραση στο δερματικό τεστ μπορείτε να προχωρήστε με πολύ μικρές ποσότητες (μισό κουταλάκι γλυκού) γιαουρτιού στη σούπα. Αν πάλι υπάρχει φόβος από σας ή βγει θετικό στο τεστ το μωρό δεν προχωράτε ακόμα στη κατανάλωση γιαουρτιού.
Τρίτη φάση
Μπορείτε να προσθέστε ωμό μήλο στο μίγμα του πρωινού φρεσκοστημένου χυμού
Μπορείτε να προσφέρετε ωμά λαχανικά όπως αγγούρι, μαρούλι πολτοποιημένα μέσα στη σούπα - όταν αυτά τα λαχανικά είναι εύκολα ανεκτά τότε μπορείτε να δοκιμάσετε κ ωμά καρότα, σέλερυ, λάχανο κλπ
Σημειώσεις:
Μπορεί να προηγηθεί τεστ ευαισθησίας σε όποια τροφή υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχει ευαισθησία το μωρό (πχ αυγό). Δείτε το έγγραφο 'Τεστ ευαισθησίας'.
Ετοιμάστε κάποια στιγμή σε αυτό το μήνα λάχανο τουρσί - το ζουμί του θα είναι το πρώτο δυνατό και χρήσιμο προβιοτικό σε μωρά που δεν έχουν ακόμα καταναλώσει σπιτικό γιαούρτι.
Μήνας 3:
Πρώτη φάση
Προσθέστε ζουμάκι από το λάχανο τουρσί στις σούπες/πουρέδες ξεκινώντας από μικρές ποσότητες (μισό κουταλάκι γλυκού) και αυξάνοντας αν δεν υπάρχουν αντιδράσεις.
Δεύτερη φάση
Προσθέστε τηγανίτες σπιτικές με κρόκο αυγού κ πολύ ώριμη μπανάνα τηγανισμένες σε βούτυρο καρύδας ή βούτυρο κλαριφιέ (το βούτυρο κλαριφιέ μπορείτε να το δοκιμάσετε και πριν το σπιτικό γιαούρτι σε κάποια σούπα στο προηγούμενο μήνα - ή αν θέλετε, να προηγηθεί τεστ ευαισθησίας).
Επίσης τηγανίτες/κρέπες με αλεύρι καρύδας ή αμυγδάλου, κολοκύθα ή κολοκυθάκια (πολτοποιημένα) κ κρόκο αυγού. Μπορείτε να χρησιμοποιήστε στο τηγάνισμα κ λίπος από τους ζωμούς (πάνω πάνω άσπρη στρώση). Προσοχή όχι ελαιόλαδο σε τηγάνισμα κ τσιγάρισμα κ βράσιμο.
Τρίτη φάση
Δώστε άλλη μια ευκαιρία στο σπιτικό γιαούρτι - κάντε το τεστ ευαισθησίας ή δοκιμάστε μικρή ποσότητα στη σούπα ή στο πουρέ μήλου. Μπορείτε επίσης να καταναλώστε εσείς εάν θηλάσετε κ να δείτε για αντιδράσεις. Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε τον ορό γιαουρτιού αντί για απευθείας το γιαούρτι (το κίτρινο ζουμάκι που βγαίνει όταν στραγγίζουμε το γιαούρτι).
Τέταρτη φάση και έπειτα
Από αυτή τη φάση και έπειτα συνεχίζεται με όλα τα παραπάνω και με μια ελαφριά ομελέτα (μόνο με κρόκο πριν το έτος), να κάνετε κρέμα τυριού από το σπιτικό σας γιαούρτι (με στράγγισμα) αν τρώει κανονικά γιαούρτι. Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε να δίνετε κ ωμό μήλο εκτός από μαγειρεμένο - γενικά τα φρούτα να μην δίνονται κοντά στα γεύματα κ ειδικά μετά από κρέας (να περάσουν 2 ώρες). Αν δεν τρώει γιαούρτι ακόμα το μωρό ξαναδοκιμάστε με τον ορό γιαουρτιού (είναι το υγρό μέρος του γιαουρτιού κ περιέχει λίγες πρωτεϊνες - βλέπε έγγραφο 'Ο διάβολος στο γάλα'). Μπορείτε να δώσετε γιαούρτι αν το μωρό τρώει χωρίς προβλήματα περίπου μισή κούπα ορού σε σούπες και φαγητά. Ψήστε ψωμί gaps legal (βλέπε συνταγές gaps).
Παρακολουθούμε πάντα ως το πιο αξιόπιστο δείκτη - τις κενώσεις του παιδιού - δεν προχωράμε αν παρατηρήσουμε έντονη δυσκοιλιότητα ή διάρροιες καθώς είναι ένδειξη ότι το μωρό δεν είναι έτοιμο για τη νέα τροφή. Μπορούμε να την ξαναδοκιμάσουμε την επίμαχη τροφή μερικά από μερικές βδομάδας απομάκρυνσής της από τη διατροφή του. Επίσης προσέχουμε για εκζέματα κ εξανθήματα. Προσοχή όμως, μπορεί να προκληθούν και από άλλους παράγοντες. Πριν το έτος δεν δίνουμε φρέσκο γάλα (εκτός από το δικό μας ;)), μέλι, και ασπράδι αυγού.
ΟΧΙ τσιμπολογήματα, όχι πίεση, όχι εκβιασμούς! Συνεργασία, φαντασία και καλή όρεξη!
CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Ανεξάρτητα από το διατροφικό σχήμα ακολουθείτε:
Στη σελίδα 178-179, αναφέρει με λεπτομέρειες το γιατί τα αμυλούχα γεύματα θα πρέπει να παρασκευάζονται από φυτρωμένα δημητριακά, πλούσια σε αμυλάση (και όχι στη μορφή που συνήθως τα δίνουμε).
http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0004/98302/WS_115_2000FE.pdf
The iron intake between 6 and 12 months of age should be 11 mg/day. When infants are given complementary foods, red meat and vegetables with higher iron content should be introduced early
http://pediatrics.aappublications.org/content/126/5/1040.full.html#sec-10
Καλησπέρα. Χαίρομαι πολύ που σας ανακάλυψα στη φάση που πρέπει να κάνω εισαγωγή στερών στο μωρό μου. Έχω μια απορία από την 1η φάση, 1ος μήνας. Αφού δώσω χυμό καρότου για 3 μερες, μετά βράζω κοτόπουλο κ δίνω μόνο το ζωμό για 3 μέρες. Στη συνέχεια, για άλλες 3 μέρες προσθέτω μέσα στο ζωμό το κρέας από το κοτόπουλο; Χωρίς τίποτα άλλο; Το χυμό καρότου τον ξαναεμφανίζω αυτές τις μέρες;
ReplyDelete