Μια μεγάλη παρεξήγηση που οφείλεται στην επιλογή λάθος λέξεων
Σε αυτό το έγγραφο:
JOINT FAO/WHO FOOD STANDARDS PROGRAMME
CODEX ALIMENTARIUS COMMISSION
Twenty-seventh Session
Geneva, Switzerland, 28 June– 4 July 2004
φαίνεται όλη η συζήτηση που προηγήθηκε του Codex alimentarius για να διατυπωθεί εκεί, ότι διατυπώθηκε πολύ περιληπτικά
2.2.2 Prolamins
Prolamins
are defined as the fraction from gluten that can be extracted by 40 -
70% of ethanol.The prolamin from wheat is gliadin, from rye is secalin,
from barley hordein and from oats1avenin.It is however an established
custom to speak of gluten sensitivity. The prolamin content of gluten is
generally taken as 50%.
Η προλαμίνη του σιταριού είναι η γλιαδίνη, της σίκαλης η σικαλίνη, του κριθαριού η χορδεΐνη και τη βρώμης η αβενίνη
Εντούτοις
καθιερώθηκε να μιλάμε για ευαισθησία στη γλουτένη (όχι στις προλαμίνες
που είναι το ορθότερο επιστημονικά, ίσως γιατί η γλουτενη ήταν που
ανακαλύφθηκε πρώτη και εδωσε το όνομα)
Στη συζήτηση δεν
εμπλέκονται καθόλου η ζεΐνη του καμποκιού και η ορυζίνη του ρυζιού που
είναι και αυτές προλαμίνες. Επίσης, δεν εμπλέκονται οι προλαμίνες άλλων
σπόρων που υπάρχουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό.
Αξίζει
κανείς να κατεβάσει το παραπάνω έγγραφο και να το διαβάσει προσεκτικά
για να δει τις προσπάθειες που γίνονται από κάποιες χώρες να μπούνε
περισσότερα δημητριακά στη διατροφή των ατόμων που έχουν ευαισθησία στη
γλουτένη. Το επιχείρημα είναι ότι ασθενείς με ερπητοειδή δερματίτιδα
(μια επώδυνη αυτοάνοση κατάσταση που συνυπάρχει με τα άλλα συμπτώματα
ευαισθησίας στη γλουτένη) πάνε καλά. Πόσο καλά μπορεί να πάει ένας
ασθενής που εξακολουθεί να έχει ερπητοειδή δερματίτιδα; Τι εννοούν όταν
λένε ότι πάνε καλά; Σταθεροποιούν την αυτοάνοση αντίδραση; ΟΧΙ, αν
συνέβαινε να το ανέφεραν. Για βελτίωση δεν αναφέρεται τίποτα. Πόσο
ανακουφιστικό είναι να πορεύεται κάποιος με αυτοάνοση αντίδραση που
απλώς δεν χειροτερεύει πολύ;
Αξίζει ακόμη περισσότερο
να διαβάσει ξανά και ξανά και να ψάξει κανείς ποιοι είναι αυτοί που
υποστηρίζουν ότι δεν είναι οι προλαμίνες το πρόβλημα αλλά μόνο κάποιες
από αυτές και αθωώνεται τόσο ευκολα η βρώμη που έχει μια προλαμίνη, την
αβενίνη σε μεγάλη ποσότητα;
Η σύνδεση φαίνεται πολύ εύκολα στο gluten story που το έχουμε ήδη παρακολουθήσει εδώ
https://www.facebook.com/groups/213855202020976/permalink/799852823421208/
No comments:
Post a Comment